Åsenfår

Åsenfår

På gården finns några får av den gamla rasen Åsenfår (som hör till gruppen skogsfår) och de är mycket lättskötta och vänliga. De är små och smidiga och balanserar elegant på dammvallarna när de går och äter ner mot ån Lidan. Det som är bra med dem är att de håller sig inne i hagarna och äter sly bra, även färska nässlor och det är ju perfekt eftersom det lätt kan bli för mycket av det. De är väldigt tysta så inga gapande får här inte. 


Tackorna är mycket bra på att ta hand om sina lamm och de får ett till två stycken. De har alla sin egen personlighet och det är roligt att se, någon som är ledare, en som gärna vill vara det, den som alltid vaktar, eftersläntaren, den keliga osv. Jag upplever att de gärna går i grupp och har koll så att alla är med.


Pälsen varierar i ulltyp, lång vågig eller småkrullig nästan utan täckhår och färegen varierar från krämigaste vitt över hela gråskalan mot kolsvart. Det finns även någon med viltfärg, alltså mot det bruna. Ullen är lätt att både spinna och tova.Fåren är genbanksanslutna, har MV3 status, är med i Svenska Allmogefårföreningen och Elitlam.TILL SALU:

Till våren kommer det torligen bli några till salu och senare även lamm.


De säljs endast som livdjur och till gård med SE-nummer.